Waar is water allemaal goed voor?

Dagelijks voldoende water drinken kan een aantal gezondheidsproblemen oplossen of voorkomen. 

1. Je brein werkt beter

Het drinken van water heeft een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen. Het drinken van 8 tot 10 kopjes water per dag kan je cognitieve vaardigheden verhogen met 30%.

Het menselijk brein heeft veel zuurstof nodig om optimaal te functioneren. “Bijna 80 procent van onze hersenen bestaan uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt”. Dus als je veel water drinkt krijgen je hersenen alles wat ze nodig hebben. Wie weinig water drinkt, functioneert ook mentaal slechter.

2. Water houdt je alert

Dehydratie is dé oorzaak van vermoeidheid overdag. Dus als je in de middag inzakt en je wanhopig een middag dutje wil doen, drink dan een glas kraanwater. Het zorgt er ook voor dat je beter in je werk bent, of het voorkomt in ieder geval dat je slecht presteert werk. Je hoeft maar voor slecht 2% uit te drogen en je hebt al moeite met je korte termijn geheugen en je focus op je computerscherm.


3. Het beschermt je hart

Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Onderzoek toont in een 6 jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval, dan mensen die minder dan 2 glazen per dag drinken.

4. Het stimuleert je stofwisseling

Probeer je gewicht te verliezen? Het drinken van water kan je stofwisseling stimuleren (metabolisme). Volgens  onderzoeken neemt de stofwisseling met 30% toe bij gezonde mannen en vrouwen. Dit effect komt al na 10 minuten en bereikt z’n maximum na 30-40 minuten. Het drinken van een of twee glazen voordat je gaat eten zorgt voor een ‘vol’ gevoel, waardoor je minder gaat eten en dus gewicht verliest.

HOEVEEL WATER DRINK JIJ?

Voldoende water drinken is belangrijk. Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 % uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd.

Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, water is erg belangrijk en onmisbaar voor ons lichaam!

Tip:

Ik gebruik flesjes water in plaats van kopjes. Op deze manier heb je water altijd voor handen en voor je het weet heb je al weer 0.5 liter op!