Iet Wiet Televisie Kwiet

Introductie

Ik ben vorige week begonnen met een test om mijn productiviteit en slaap/waak ritme te verbeteren. Ik ben iemand die altijd al wel veel tv kijkt, dit is vaak puur vanuit verveling en luiheid. Sinds mijn operatie begin dit jaar heb ik niks anders te doen gehad dan tv/series kijken, ik kon en mocht ook echt niks anders!!

2.5 week non stop achter de televisie met een dekentje is slecht voor je. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal gebeurt er van alles. Ik zal je vertellen hoe deze week mij is bevallen.

Dag 1 t/m 4:

Het is maandag ochtend, uiteraard wist ik dat ik vanaf nu minimaal een week geen tv ging kijken, toch wel een apart idee, maar met volle moed is de tv afkoppelen het eerste dat ik die ochtend doe. Ik maak mijn ontbijt en plof op de bank. Zonder er over na te denken grijp ik naar de afstandsbediening en schiet meteen in de lach, we zijn 10 minuten verder en het was dus al raak. Zonder de afleiding van TV en de mogelijkheid (dit is het vooral) om niks te doen kreeg ik ontzettende onrust. Onrust betekent vaak dat je maar gewoon dingen gaat doen, dit is exact wat er gebeurde.

Mijn huishouden is normaliter een bende, dit is een reflectie van de onrust in mijn hoofd (ADHD en ja gediagnostiseerd, dit zeg ik tegen alle mensen die misbruik maken van deze term wanneer ze zich één keer niet kunnen concentreren!) Omdat rommel onrust geeft, en ik nu geen uitweg had, zat er maar één ding op, muziek KEI hard aan en gaan met die banaan.

Wat heb ik nou allemaal gedaan in deze 4 dagen?

  • Kozijnen geschilderd
  • Rommelkamer opgeruimd/geordend/schoongemaakt
  • Huiskamer opgeruimd en opnieuw ingedeeld
  • Huiskamer geschilderd
  • Kasten uitgeruimd
  • En nog zo veel kleine huishoudelijke dingen die het niet waard zijn om op te noemen maar uren in beslag nemen.

Dit waren klusjes waar ik al zeker een jaar tegen aan zat te hikken (erg hè…) Maar ik heb ze gedaan!

Ik ben denk ik vooral de eerste drie dagen van 09:00 tot 22:00 aan het werk geweest. Zo druk bezig dat ik vergat om te eten tussen de middag en ik 5 dingen tegelijk aan het doen was, stiekem wel lekker…

Dag 5 t/7

Deze dagen heb ik eigenlijk genoten van mijn nieuwe appartement en de rust die mij dit gaf. Maar om toch bezig te blijven heb ik besloten om toch het boek van Thomas Dekker te halen. 20 euro voor een boekie terwijl ik geen boekenwurm ben vond ik veel, maar ik dacht tsja, heb nu toch niks te doen! Uiteraard is dit een boek wat mij wel ligt. Drank, drugs en hoeren en ohja er werd ook nog gefietst, wie vind dit nou niet prachtig!?

Slaap/waak ritme

Hier was ik ook erg benieuwd naar, hoe zal ik slapen na zoveel tv te hebben gekeken en in 1 keer te stoppen hiermee!? Het antwoord gaat je wellicht verbazen.

Sommige van jullie weten dat televisie een bepaald licht afgeeft, dit noemen ze ‘’blauw licht’’. Als we kijken naar onze biologie dan weten we dat er licht nodig is voor een mens om wakker te worden, je gaat namelijk cortisol aanmaken (stresshormoon) wat er voor zorgde dat we wakker en alert waren, om zo niet ten prooi te vallen aan eventuele roofdieren. Melatonine is nu net het tegenovergestelde. Deze kennen denk ik meer van jullie omdat die ongein ook in de supermarkt of drogist te verkrijgen is. Melatonine zorgt ervoor dat je kan inslapen, en het is nu juist dit hormoon dat verstoord raakt door het blauwe licht afkomstig van tv/tablets/telefoon.

Ik was dus erg benieuwd of ik makkelijk zou inslapen en fit wakker zou worden. IK SLIEP DUS VOOR GEEN METER IN! Ik snapte er geen moer van, hele dag druk bezig en dan s ’avonds niet kunnen slapen, in plaats van de hele dag niks doen en tv kijken, wtf…

Wel werd ik echt super fit wakker, het was ogen OPEN en BAM gas erop, ontbijtje erin, schilderkleren aan en meteen aan de slag. Ik zal dan dus op de een of andere manier wel beter hebben geslapen.

Conclusie:

Fuck de televisie, ik koppel dat ding alleen nog maar aan als er iets is wat ik echt heel graag wil zien, zoals op een zondagje de koers. Verder ben ik aangenaam verrast door de hoeveelheid die je op een dag kan doen, het is echt niet normaal. Als je niet stil zit en alleen maar bezig bent kan je bergen verzetten op een dag. Het mooie is nog dat ik me deze week sinds hele lange tijd ook weer echt goed heb gevoeld. Gewoon lekker productief bezig zijn en klusjes doen die je al jaren had willen doen, maar te lam was om het te doen, ja ik schrijf het en kan het ook niet geloven, luie draak. Ik ga dit zeker doorzetten, maar dan met een goeie balans.

En het slecht inslapen, dames en heren laat je niet afschrikken want ik heb een hele zware vorm van ADHD en als ik de hele dag druk ben geweest snapt mijn brein dat niet, die gaat gewoon nog even een aantal uurtjes door, vind die prachtig!